Haber Merkezi:
Karadeniz Ereğli’ de yaşanan ekonomik krizden dolayı kesin olmayan verilere göre ilçe de 1000’ in üzerinde esnaf kepenk kapattı. Son iki yılda yaşanan krizin faturasını ödeyen dar gelirliler de bankalara olan borçlarını ödemek için tekrar borçlandılar.
Ereğli’ de 35.000 İcra dosyasının bulunduğuna işaret eden ekonomistler, önümüzdeki 2012–2014 yıllarının daha vahim sonuçlar doğuracağını vurguluyorlar.
Küresel Krizin ulusal platformda yarattığı ekonomik dengesizlik üzerine yerelde ERDEMİR ve TTK gibi büyük kurumlarda çalışanların maaşlarında yapılan indirim ve yeni düzenlemeler sonrası büyük kayıplar yaşandı.
ERDEMİR VE TTK FAKTÖRÜ NE?
Ekonomik kriz nedeniyle dış pazarda ciddi sıkıntı yaşayan Erdemir, piyasada rekabet edebilmek için, Küresel krize dayanabilmek adına yaptığı işçi ücretlerinde % 35 indirim sonrası yaşanan bölgesel küçülme yeni yeni hissedilmeye başladı.
İlçe ekonomisinin giderek küçülmesinde, Erdemir ve TTK da çalışan toplam 10 bine yakın çalışanın maaşlarında yapılan indirim, toplu sözleşme ile “0 “ zam verilmesi aşamasından sonra ilçe ye aktarılan nakit akışının 50 milyon azaldığı tespitlerinin yapıldığı öğrenildi.
Erdemir’de işe bundan evvel 5 yıl önce başlayan işçinin 5 yıl daha 1500 TL baremini aşamayacağı görüşünü ileri süren otoriteler, bu sürecin yeni giren işçiyi de 10 yıl etkileyeceğini belirttiler.
Bu konuda görüşlerini aldığımız kurum çalışanlarının verdiği bilgiye göre, 2 yıl önce işe giren bir işçinin 8 yıl daha kademeli artışla ancak normal işçi maaşı seviyesine geleceği, bu nedenle Erdemir’de 1500 TL maaşla çalışan işçi sayısının kurumda % 50’sini teşkil ettiğini, diğer maaş baremlerinin ise kademeli olarak 1500 ve üstü seviyelerinde seyredenlerin giderek emeklilik yolu ile tasfiyelerinin sürdüğü öğrenildi.
TTK’ da yer altında çalışan eski işçilerin 2000-2500 TL maaş aldıklarına işaret eden TTK çalışanları da, yer altında 750- 1000 TL arasında çalışan binlerce işçi bulunduğunu, özellikle özel ocaklarında başını çektiği düşük ücret politikasının bölge ekonomisine büyük zarar vermeye başladığı gerçeğinin altı çizildi.
SENDİKA İŞÇİYE VE İLÇEYE İHANET EDİYOR!
Yukarıda verdiğimiz bilgiler ışığında, Erdemir ve TTK’ da yetkili sendikaların yeteri kadar İşçi haklarını savunmadıkları iddialarına neden oldu.
Erdemir’de, TTK’ da çalışan ve isimlerinin bir sır gibi saklanmasını isteyen işçiler;” Biz dünyanın en ağır sanayi işçileri olarak, emsali görülmemiş bir baskı ve sömürü içindeyiz. Bizi iş korkusu ile yıldıran İŞVERENE KARŞI direnemeyen SENDİKALARIMIZ maalesef ilçe ekonomisinin de çökmesine seyirci kalıyorlar” dediler.
Öte yandan Türk Metal Sendikası’ nın üyelerinin maaşlarında % 35 lik düşüşten sonra işçi atımlarının sürmsinin de “ İşçi sahipsiz!” vurgulaması yapılmasına neden olurken, ilçede 2012 -2014 yıllarının İflasların daha da artacağı yorumları dikkat çekti.
İLÇE TEMSİCİLER KURULU NA İHTİYAÇ VAR…
İlçe ekonomisi konusunda yaptığımız araştırmalarda bir gerçek ortaya çıktı.
SESSİZLİK BOZULMALI..Aksi halde ilçeden göçler başlayacak.100 bin nüfusun azalmasına neden olacağı vurgulanan sürecin hızla ilçe aleyhine işlediği ileri sürüldü.,
BU İLÇE DE KİMLER SORUMLU?
Ereğli’ de yaşanan çöküşe seyirci kalan T.S.O; ESNAF KEFALET KOOPERATİFİ, D.T. O. , KAYMAKAM, BELEDİYE BAŞKANI VE İLÇENİN S.T.K’ larının bir araya gelerek durum değerlendirmeleri yapmaları gerektiği ortaya çıkarken, şahsi veya kurumsal tartışmaların yerini TOPLUMSAL DAYANIŞMA ‘nın alması istendi.
Bu arada yaptığımız görüşmelerde İLÇE TEMSİLCİLER KURULU’ na benze bir oluşumun bir an evvel başlatılması gerçeği üzerinde duruldu.
KENT KOSEYİ YETERSİZ. BU KONSEYİN İÇİ DOLMALI
Ereğli’ de yerel anlamda tüm demokratik yapılanmalara kapı aralayacak olan Kent Konseyi’ nin ilçenin sorunlarına duyarsız kalışı eleştirildi. Konseyin toplumu kucaklayacak yapısal bir değişime uğraması ön görülerek, aksi halde kuruluşun tek sesli bir örgütsel konumda kalacağı da ileri sürüldü.